• logo
  • osnovna stranica
  • Kantonalno tužilaštvo
    Unsko-sanskog kantona

    Idi na sadržaj
    BosanskiHrvatskiSrpskiСрпскиEnglish

    Optužnica - 12.07.2013

    18.11.2013.

    Ovo Tužilaštvo podiglo je dana 12.07.2013. godine optužnicu koja je potvrđena od strane Kantonalnog suda u Bihaću, protiv:

    PROTIV:

    1. BAJIĆ PREDRAGA zv. “Gagi” i “Paraga”
    2. BAJIĆ NENADA zv. „Limun“,
    3. BABIĆ SINIŠE,
    4. VRTUNIĆ MLADENKA zv. „Vrci“,
    5. DRAGIĆ SLOBODANA, ,
    6. LUKIĆ MILANA zv „Miki“,

    ŠTO  SU

       Za vrijeme rata u BiH, u drugoj polovini 1992. godine i u drugoj polovini mjeseca januara 1993. godine, u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i vojske Republike Srpske, u svojstvu pripadnika vojske Republike Srpske postupali suprotno odredbi člana 3 stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12.08.1949 godine i člana 4 stav 1. i 2. tačka a) Dopunskog protokola II uz Ženevsku konvenciju od 12.08.1949 godine o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba, tako što su: 

    a/ Bajić Predrag i Lukić Milan – zajedno

    - Dana 27.07.1992.godine, u večernjim satima, u mjestu Pudin Han, općina Ključ, obučeni u vojne uniforme i naoružani automatskim puškama, sa još dvojicom naoružanih vojnika, vodeći na silu sa sobom K. I. došli do kuće N. F. te istog natjerali da traži od N. F. da otvori ulazna vrata od kuće, što je ona i učinila, a kad je K. I. ušao u kuću, tražio je novac, govoreći da će ga ubiti ako im ne da novac, te kada se isti vratio do osumnjičenih s novcem prikupljenim od ukućana i kada isti nisu bili zadovoljni sa sumom dobivenog novca, u kuću je ušao Bajić Predrag, ispucavši metak iz puške u unutrašnjost kuće, tražeći novac i zlato, pa kada je vidio u sobi K. Đ., ušao u istu, te ga fizički zlostavljao, udarajući ga cijevi od puške i gurajući cijev iste u njegova usta, a zatim izvadio nož i stavljao mu pod vrat, prijeteći da će ga zaklati, vrijeđajući ga, govoreći da će ga ubiti “šta radi džukela od 20 godina u kući, dok drugi ratuju...da ovakvi kao on ubijaju...da će sve Balije i Turke protjerati”, da bi zatim u sobu ušao Lukić Milan i došao do drugog kauča na kojem je sjedio N. M., te istog počeo da udara šakama, nogama i puškom po svim dijelovima tijela, a zatim istom stavljao cijev puške u usta, a zatim došao do K.Đ. te ga sa čizmom na nozi udario u predio brade, da bi, nakon što je jedan od dvojice vojnika koji su čuvali K. I. u kući rekao da puste Đ. i M. i da će ubiti I., osumnjičeni Bajić Predrag i Lukić Milan napustili su kuću, vodeći sa sobom K. I. u pravcu kuće D. R.

    b/ Bajić Predrag, Lukić Milan, Bajić Nenad i Babić Siniša – zajedno

    - Dana 27.07.1992. godine, u večernjim satima, u mjestu Pudin Han, općina Ključ, obučeni u vojne uniforme i naoružani automatskim puškama, vodeći na silu sa sobom K. I., došli do kuće D. R. te istog natjerali da zove vlasnika kuće da otvori vrata, a nakon što je R. supruga M. otvorila vrata, Bajić Predrag i jedan od osumnjičenih skupa sa K. I. ušli su u kuću, kojom prilikom su jedan osumnjičeni i K. I. ostali na stepeništu, dvojica ostala pred kućom, dok je Bajić Predrag ušao u jednu od prostorija te od prisutnih tražio novac, pucajući u unutrašnjosti prostorije, a zatim, pod prijetnjom oružja iz kuće poveo D. I. i T. N. koji su se te prilike nalazili u kući, a kada je D. I. i T. N. doveo do ulaznih vrata kuće, osumnjičeni Bajić Predrag, Lukić Milan, Bajić Nenad i Babić Siniša su od D.I. tražili novac, udarajući ga nogama, rukama i kundacima puške, te kada je D. I. rekao da nema novca i pokazao potvrdu policije da je ispitan i da se može slobodno kretati, Bajić Predrag je, u namjeri da liše  života D. I. i T. N., iz automatske puške ispucao više metaka u pravcu istih, kojom prilikom je D. I. zadobio strelne rane tijela od kojih povreda je preminuo na licu mjesta, dok je T. N. ostao neozlijeđen jer se isti nalazio iza D. I. koji je pogođen pao na njega, dok su ostala trojica osumnjičenih, držeći u rukama automatske puške stojali pred vratima, a potom u namjeri da liše života K. I., jedan od osumnjičenih iz automatske puške ispucao rafal u istog, koji je pogođen pao na zemlju u blizini ulaznih vrata u dvorištu ispred kuće, zadobivši tom prilikom višestruke strelne rane karlice, desne nadlaktice i podlaktice sa unutrašnjim i vanjskim iskrvarenjem, od kojih povreda je preminuo na licu mjesta.

    c/ Bajić Predrag, Bajić Nenad i Babić Siniša – zajedno

    - Dana 29.07.1992 godine, u večernjim satima, u mjestu Humići, općina Ključ, obučeni u vojne uniforme, naoružani automatskim puškama i pištoljem, došli pred kuću I. Š., u kojoj su se nalazili njegova supruga I. Đ. sa sinovima K. i Đ. i kćerkom S., kojom prilikom je Babić Siniša ostao ispred kuće dok su Bajić Predrag i Bajić Nenad, predstavljajući se kao vojna policija tražili od ukućana da otvore vrata, a nakon što je K. otvorio vrata, isti su ušli u kuću te odmah počeli nogama tući K., da bi potom Bajić Predrag stavio pištolj na glavu I. Đ. prijeteći da će ubiti nju i njene sinove ukoliko ne daju novac, nakon čega im je Đ. dala novac koji je imala kod sebe, a obzirom da isti nisu bili zadovoljni dobivenim  iznosom, Bajić Predrag je tražio video rekorder i vreću brašna da bi Đ. iz straha za svoj život i žovot ukućana ponudio da uzmu i motornu pilu za drva govoreći im da ista vrijedi oko 1.000,00 DM, što su i uzeli da bi se potom sva trojica noseći navedene stvari udaljili od kuće u pravcu centra sela Humići.

    d/ Bajić Predrag, Bajić Nenad i Babić Siniša – zajedno

    - Istog dana, 29.07.1992 godine, u večernjim satima, nakon što su se udaljili od kuće I. Š., obučeni u vojne uniforme, naoružani automatskim puškama i pištoljem došli do kuće Ć. V., u mjestu Humići, općina Ključ, od kojeg su, pod prijetnjom da će baciti bombu na kuću, tražili da otvori vrata, što je ovaj i učinio, da bi ga odmah počeli tući i tražiti novac koji je dobio prodajom stoke, a kada im je V. dao novac i četiri zlatna prstena, isti su nezadovoljni dobivenom sumom novca počeli ponovo tući V. nogama i rukama po svim dijelovima tijela uvodeći ga u kuću i tjerajući ga da im da više novca, a nakon što im je dao još novca, jedan od osumnjičenih iz kuće je iznio video rekorder kojeg je dao V. da ga nosi i da ide skupa sa njima uz prijetnju oružjem.

    e/ Bajić Predrag, Bajić Nenad i Babić Siniša – zajedno

    - Istog dana, 29.07.1992 godine, u večernjim satima, u mjestu Humići, općina Ključ, obučeni u vojne uniforme, naoružani automatskim puškama i pištoljem, nakon što su sa sobom poveli Ć. V., došli ispred kuće P. R., sa kojim je Bajić Predrag od ranije imao sukob, koja se nalazi u blizini kuće Ć. V., kojom prilikom je jedan od osumnjičenih ostao da čuva V. na putu, dok su druga dvojica provaljivanjem ulaznih vrata ušla u kuću P.R. iz koje su na silu izveli istog, tjerajući ga da bez obuće ide sa njima pri tom ga udarajući nogama i puškama, da bi potom, pod prijetnjom oružja, skupa sa sobom poveli P.R. i Ć. V. niz cestu u pravcu Ključa, a kada su stigli do kuće P. H. koja se nalazi na izlazu iz mjesta Humići, općina Ključ, osumnjičeni su natjerali P. R. da zove H. suprugu S. da im otvori vrata, pa kada je S. otvorila vrata u kuću su ušli Bajić Predrag i Babić Siniša, dok je Bajić Nenad ostao ispred kuće, da bi potom Bajić Predrag i Babić Siniša u unutrašnjosti kuće fizički zlostavljali S.stavljajući joj nož pod vrat, čupajući je za kosu, prijeteći sa puškama ostalim ukućanima da će ih ubiti ukoliko ne dobiju novac, a kada im je S. dala novac koji je imala kod sebe, prisilili su njenog sina P. F. da iz kuće ponese video rekorder sa sobom i da krene sa njima, da bi nakon kraćeg vremena pustili P. F. i Ć.V. da se vrate svojim kućama a oni nastavili dalje kretanje skupa sa P. R. u pravcu Ključa, da bi, došavši do obale rijeke Sane, u namjeri da liše života P. R., jedan od osumnjičenih u istog ispucao više metaka kojom prilikom je P. R. zadobio povrede u vidu prostrelne rane glave i prostrelnu ranu zdjelice od kojih povreda je preminuo na licu mjesta, a zatim njegovo tijelo bacili u rijeku Sanu, gdje je i pronađeno.

     f/ Bajić Predrag i Vrtunić Mladenko – zajedno

    - Dana 21.11.1992 godine, oko 23,00 sata, u naselju Mali Rejzovići, općina Ključ, obučeni u vojne uniforme, naoružani automatskim puškama, pištoljem i nožem, zajedno sa Budimir Željkom pripadnikom vojske RS-a, (nedostupan državnim organima),  razbijanjem staklene pregrade na ulaznom stepeništu, ušli u kuću Š. A., koji je te prilike u kući bio skupa sa svojom suprugom F.rođenom 1946. godine i njenom majkom K.F. rođenom 1917. godine, te psujući im, fizički zlostavljali Š. A. tukući ga rukama i nogama te ubadali i rezali nožem, kojom prilikom je A. zadobio povrede glave u vidu reznih rana, povrede lijeve podlaktice i  lijeve nadkoljenice, tražeći da im daju novac, a kada im je Š. A. dao novac koji je imao kod sebe, isti nisu bili zadovoljni te su tražili još novca, pa kada im je A. rekao da ima nešto novca zakopanog u bašti pored kuće, Bajić Predrag i Budimir Željko izveli su A. iz kuće, dok je Vrtunić Mladenko ostao u kući zajedno sa Š. F. i njenom majkom K. F., nakon čega je A. iskopao i predao 5.500 DM Bajić Predragu, a kada su Bajić Predrag i Budimir Željko došli do ulaznih vrata pod sijalicu da broje novac, A. je uspio da pobjegne, da bi jedan od osumnjičenih, u namjeri da liše života Š. F., iz neposredne blizine, iz vatrenog oružja ispucao jedan metak u predjelu glave, nanijevši joj tom prilikom povrede u vidu mnogobrojnih povreda lica, svoda i baze lubanje sa više ulomaka od kojih je preminula na licu mjesta, da bi zatim, također jedan od osumnjičenih, u namjeri da liše života K. F., upotrebom noža (klanjem) nanijeli povrede na vratu u vidu presijecanja grkljana i jednjaka te velikih krvnih sudova, od kojih povreda je preminula na licu mjesta. 

    g/ Bajić Predrag, Bajić Nenad i Babić Siniša – zajedno

    Dana 23.12.1992 godine, u večernjim satima, u selu Vojići, općina Ključ,  naoružani automatskim puškama, došli do kuće Z. A., gdje su provaljivanjem vrata, ušli u kuću, da bi potom pod prijetnjom oružja istjerali iz kuće K. G. i H. E. od kojih su, psujući im i tukući ih nogama, tražili novac, a kada isti nisu dobili, poveli ih do kuće Z. S., u kojoj su se nalazili Z. Z. sa djecom i Z. A., te lupajući na ulazna vrata tražili da Z. otvori što je ona i učinila a nakon što su ušli u unutrašnjost kuće, psujući prisutnima balijsku majku od istih tražili novac, a kada isti nisu dobili, Bajić Predrag uzeo je iz krila Z. Z. njenu trogodišnju kćerku Z., stavio joj nož pod vrat te zaprijetio da će je zaklati ako ne daju novac i zlato, da bi potom, Z. E. u namjeri da spasi sestru predložila osumnjičenima da ona ode do strica Z. H. pozajmiti novac, nakon čega su osumnjičeni zajedno sa Z. E. otišli do kuće Z.H. u kojoj se te prilike nalazio njen stric Z. H. sa njegovom suprugom Š., D. R. i njegovom suprugom V., Č. Z. i Z. J., a kada su u kuću ušli provaljivanjem vrata, Bajić Predrag udario je nogom Z. H. u predio grudi tražeći novac, a kada mu je H.dao novčanik, Bajić Predrag, nezadovoljan iznosom koji je pronašao u novčaniku, okrenuo se prema D. R. uperivši u istog pušku te tražio novac, a kako R. nije imao novca, Bajić Predrag je u namjeri da ga liše života ispalio jedan metak iz puške u D. R. nanijevši mu tom prilikom povredu slabinskog dijela kičme od koje povrede je isti preminuo na licu mjesta, da bi zatim Bajić Predrag izveo iz kuće Z. H. i njegovu suprugu Š., fizički ih zlostavljajući pred ulazom u kuću, te u namjeri da liše života Z. H., u istog ispalio više metaka iz puške nanijevši mu tom prilikom povrede grudnog koša, od kojih povreda je H. ubrzo preminuo, za koje vrijeme su Bajić Nenad i Babić Siniša naoružani automatskim puškama stojali ispred kuće.

    h/ Bajić Predrag, Dragić Slobodan i Babić Siniša – zajedno

    - Krajem mjeseca decembra 1992. godine, u večernjim satima, u mjestu Humići, općina Ključ, naoružani automatskim puškama i noževima,  došli do kuće P. L. rođenog 1934. godine, te predstavivši se kao njegov komšija Kuburić Dane, jedan od osumnjičenih pozvao L. da otvori vrata a nakon što je L. otvorio vrata, ušli u kuću, te tražili od istog da im da novac, pri tome fizički zlostavljajući L. i njegovu suprugu R., udarajući ih nogama, rukama i puškama, a sa R. trgali odjeću, pa kada nisu dobili novac, osumnjičeni su nastavili udarati L. i R. pri čemu je Bajić Predrag nožem ubadao L. u predjelu glave, te rezao ga po rukama, nanijevši mu tom prilikom povrede u vidu reznih rana u predjelu glave i desne ruke, a od ostalih udaraca nagnječnorazdernu ranu tjemena, usljed čega je L. trpio velike bolove, da bi potom R. naredili da se obuče te pod prijetnjom oružja odvede do kuće P. A., što je ona iz straha i učinila.

    i/ Bajić Predrag, Dragić Slobodan i Babić Siniša, zajedno

    - Krajem mjeseca decembra 1992 godine, u večernjim satima, u mjestu Humići, općina Ključ, naoružani automatskim puškama i noževima, vodeći sa sobom P. R., došli do kuće P. A., a zatim natjerali R. da zove A. da otvori vrata, a nakon što je A. otvorio ulazna vrata, osumnjičeni su ušli u kuću gdje su P. A. udarali rukama i nogama, tražeći od A. i lica koja su te večeri bila u kući da im daju pare i zlato, prijeteći im da će od njih napraviti „burek“ ukoliko u kratkom roku ne prikupe određeni iznos novca, da bi potom Bajić Predrag na silu, odveo malodobnu P. A., rođenu 1978 godine u drugu sobu te upotrebom fizičke snage, trgajući sa iste odjeću, oborio je na krevet te natjerao na polni odnos, nakon čega je u sobu ušao Dragić Slobodan te također natjerao A. na polni odnos u prisustvu Bajić Predraga, a za koje vrijeme je u unutrašnjosti kuće naoružan automatskom puškom stojao Babić Siniša.

    j/ Bajić Predrag i Bajić Nenad – zajedno

    - U drugoj polovini januara 1993 godine, u naselju Rejzovići, općina Ključ, u jednoj napuštenoj bošnjačkoj kuću, u večernjim satima, naoružani automatskim puškama, osumnjičeni ušli u kuću gdje je živjela H. E. sa svojim djetetom H.H., rođenim 1991. godine, da bi potom osumnjičeni Bajić Predrag i Bajić Nenad fizički zlostavljali E., udarajući je šakama i puškama po svim dijelovima tijela, trgajući odjeću sa iste, gdje su obojica, istu natjerali na polni odnos da bi zatim po njenom  tijelu gasili cigarete i urinirali, a što su i ponovili par dana kasnije, kada su na njeno malodobno dijete prosuli vrelu čorbu od koje je dijete zadobilo teške opekotine, da bi nakon izvjesnog vremena, kada je E. promjenila smještaj i smjestila se u kuću, u Ključu, u ul. Maršala Tita, osumnjičeni Bajić Predrag dolazio sa još jednim licem i istu odvodio od kuće, tjerajući je da se skida gola pred nepoznatim muškarcima i natjeravao na spolni odnos.

    Dakle, kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, izvršili ubistva sedam civila, nečovječno postupali prema većem broju civila i izvršili silovanje dvije osobe ženskog spola,

    Čime su kao saizvršioci po svim tačkama optužnice izvršili krivično djelo – Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 u vezi sa članom 22 preuzetog KZ SFRJ.




    Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Kantonalnog tužilaštva, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

    Prikazana vijest je na:
    163 PREGLEDA
    Kopirano
    Povratak na vrh

    Optužnica - 12.07.2013

    18.11.2013.

    Ovo Tužilaštvo podiglo je dana 12.07.2013. godine optužnicu koja je potvrđena od strane Kantonalnog suda u Bihaću, protiv:

    PROTIV:

    1. BAJIĆ PREDRAGA zv. “Gagi” i “Paraga”
    2. BAJIĆ NENADA zv. „Limun“,
    3. BABIĆ SINIŠE,
    4. VRTUNIĆ MLADENKA zv. „Vrci“,
    5. DRAGIĆ SLOBODANA, ,
    6. LUKIĆ MILANA zv „Miki“,

    ŠTO  SU

       Za vrijeme rata u BiH, u drugoj polovini 1992. godine i u drugoj polovini mjeseca januara 1993. godine, u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i vojske Republike Srpske, u svojstvu pripadnika vojske Republike Srpske postupali suprotno odredbi člana 3 stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12.08.1949 godine i člana 4 stav 1. i 2. tačka a) Dopunskog protokola II uz Ženevsku konvenciju od 12.08.1949 godine o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba, tako što su: 

    a/ Bajić Predrag i Lukić Milan – zajedno

    - Dana 27.07.1992.godine, u večernjim satima, u mjestu Pudin Han, općina Ključ, obučeni u vojne uniforme i naoružani automatskim puškama, sa još dvojicom naoružanih vojnika, vodeći na silu sa sobom K. I. došli do kuće N. F. te istog natjerali da traži od N. F. da otvori ulazna vrata od kuće, što je ona i učinila, a kad je K. I. ušao u kuću, tražio je novac, govoreći da će ga ubiti ako im ne da novac, te kada se isti vratio do osumnjičenih s novcem prikupljenim od ukućana i kada isti nisu bili zadovoljni sa sumom dobivenog novca, u kuću je ušao Bajić Predrag, ispucavši metak iz puške u unutrašnjost kuće, tražeći novac i zlato, pa kada je vidio u sobi K. Đ., ušao u istu, te ga fizički zlostavljao, udarajući ga cijevi od puške i gurajući cijev iste u njegova usta, a zatim izvadio nož i stavljao mu pod vrat, prijeteći da će ga zaklati, vrijeđajući ga, govoreći da će ga ubiti “šta radi džukela od 20 godina u kući, dok drugi ratuju...da ovakvi kao on ubijaju...da će sve Balije i Turke protjerati”, da bi zatim u sobu ušao Lukić Milan i došao do drugog kauča na kojem je sjedio N. M., te istog počeo da udara šakama, nogama i puškom po svim dijelovima tijela, a zatim istom stavljao cijev puške u usta, a zatim došao do K.Đ. te ga sa čizmom na nozi udario u predio brade, da bi, nakon što je jedan od dvojice vojnika koji su čuvali K. I. u kući rekao da puste Đ. i M. i da će ubiti I., osumnjičeni Bajić Predrag i Lukić Milan napustili su kuću, vodeći sa sobom K. I. u pravcu kuće D. R.

    b/ Bajić Predrag, Lukić Milan, Bajić Nenad i Babić Siniša – zajedno

    - Dana 27.07.1992. godine, u večernjim satima, u mjestu Pudin Han, općina Ključ, obučeni u vojne uniforme i naoružani automatskim puškama, vodeći na silu sa sobom K. I., došli do kuće D. R. te istog natjerali da zove vlasnika kuće da otvori vrata, a nakon što je R. supruga M. otvorila vrata, Bajić Predrag i jedan od osumnjičenih skupa sa K. I. ušli su u kuću, kojom prilikom su jedan osumnjičeni i K. I. ostali na stepeništu, dvojica ostala pred kućom, dok je Bajić Predrag ušao u jednu od prostorija te od prisutnih tražio novac, pucajući u unutrašnjosti prostorije, a zatim, pod prijetnjom oružja iz kuće poveo D. I. i T. N. koji su se te prilike nalazili u kući, a kada je D. I. i T. N. doveo do ulaznih vrata kuće, osumnjičeni Bajić Predrag, Lukić Milan, Bajić Nenad i Babić Siniša su od D.I. tražili novac, udarajući ga nogama, rukama i kundacima puške, te kada je D. I. rekao da nema novca i pokazao potvrdu policije da je ispitan i da se može slobodno kretati, Bajić Predrag je, u namjeri da liše  života D. I. i T. N., iz automatske puške ispucao više metaka u pravcu istih, kojom prilikom je D. I. zadobio strelne rane tijela od kojih povreda je preminuo na licu mjesta, dok je T. N. ostao neozlijeđen jer se isti nalazio iza D. I. koji je pogođen pao na njega, dok su ostala trojica osumnjičenih, držeći u rukama automatske puške stojali pred vratima, a potom u namjeri da liše života K. I., jedan od osumnjičenih iz automatske puške ispucao rafal u istog, koji je pogođen pao na zemlju u blizini ulaznih vrata u dvorištu ispred kuće, zadobivši tom prilikom višestruke strelne rane karlice, desne nadlaktice i podlaktice sa unutrašnjim i vanjskim iskrvarenjem, od kojih povreda je preminuo na licu mjesta.

    c/ Bajić Predrag, Bajić Nenad i Babić Siniša – zajedno

    - Dana 29.07.1992 godine, u večernjim satima, u mjestu Humići, općina Ključ, obučeni u vojne uniforme, naoružani automatskim puškama i pištoljem, došli pred kuću I. Š., u kojoj su se nalazili njegova supruga I. Đ. sa sinovima K. i Đ. i kćerkom S., kojom prilikom je Babić Siniša ostao ispred kuće dok su Bajić Predrag i Bajić Nenad, predstavljajući se kao vojna policija tražili od ukućana da otvore vrata, a nakon što je K. otvorio vrata, isti su ušli u kuću te odmah počeli nogama tući K., da bi potom Bajić Predrag stavio pištolj na glavu I. Đ. prijeteći da će ubiti nju i njene sinove ukoliko ne daju novac, nakon čega im je Đ. dala novac koji je imala kod sebe, a obzirom da isti nisu bili zadovoljni dobivenim  iznosom, Bajić Predrag je tražio video rekorder i vreću brašna da bi Đ. iz straha za svoj život i žovot ukućana ponudio da uzmu i motornu pilu za drva govoreći im da ista vrijedi oko 1.000,00 DM, što su i uzeli da bi se potom sva trojica noseći navedene stvari udaljili od kuće u pravcu centra sela Humići.

    d/ Bajić Predrag, Bajić Nenad i Babić Siniša – zajedno

    - Istog dana, 29.07.1992 godine, u večernjim satima, nakon što su se udaljili od kuće I. Š., obučeni u vojne uniforme, naoružani automatskim puškama i pištoljem došli do kuće Ć. V., u mjestu Humići, općina Ključ, od kojeg su, pod prijetnjom da će baciti bombu na kuću, tražili da otvori vrata, što je ovaj i učinio, da bi ga odmah počeli tući i tražiti novac koji je dobio prodajom stoke, a kada im je V. dao novac i četiri zlatna prstena, isti su nezadovoljni dobivenom sumom novca počeli ponovo tući V. nogama i rukama po svim dijelovima tijela uvodeći ga u kuću i tjerajući ga da im da više novca, a nakon što im je dao još novca, jedan od osumnjičenih iz kuće je iznio video rekorder kojeg je dao V. da ga nosi i da ide skupa sa njima uz prijetnju oružjem.

    e/ Bajić Predrag, Bajić Nenad i Babić Siniša – zajedno

    - Istog dana, 29.07.1992 godine, u večernjim satima, u mjestu Humići, općina Ključ, obučeni u vojne uniforme, naoružani automatskim puškama i pištoljem, nakon što su sa sobom poveli Ć. V., došli ispred kuće P. R., sa kojim je Bajić Predrag od ranije imao sukob, koja se nalazi u blizini kuće Ć. V., kojom prilikom je jedan od osumnjičenih ostao da čuva V. na putu, dok su druga dvojica provaljivanjem ulaznih vrata ušla u kuću P.R. iz koje su na silu izveli istog, tjerajući ga da bez obuće ide sa njima pri tom ga udarajući nogama i puškama, da bi potom, pod prijetnjom oružja, skupa sa sobom poveli P.R. i Ć. V. niz cestu u pravcu Ključa, a kada su stigli do kuće P. H. koja se nalazi na izlazu iz mjesta Humići, općina Ključ, osumnjičeni su natjerali P. R. da zove H. suprugu S. da im otvori vrata, pa kada je S. otvorila vrata u kuću su ušli Bajić Predrag i Babić Siniša, dok je Bajić Nenad ostao ispred kuće, da bi potom Bajić Predrag i Babić Siniša u unutrašnjosti kuće fizički zlostavljali S.stavljajući joj nož pod vrat, čupajući je za kosu, prijeteći sa puškama ostalim ukućanima da će ih ubiti ukoliko ne dobiju novac, a kada im je S. dala novac koji je imala kod sebe, prisilili su njenog sina P. F. da iz kuće ponese video rekorder sa sobom i da krene sa njima, da bi nakon kraćeg vremena pustili P. F. i Ć.V. da se vrate svojim kućama a oni nastavili dalje kretanje skupa sa P. R. u pravcu Ključa, da bi, došavši do obale rijeke Sane, u namjeri da liše života P. R., jedan od osumnjičenih u istog ispucao više metaka kojom prilikom je P. R. zadobio povrede u vidu prostrelne rane glave i prostrelnu ranu zdjelice od kojih povreda je preminuo na licu mjesta, a zatim njegovo tijelo bacili u rijeku Sanu, gdje je i pronađeno.

     f/ Bajić Predrag i Vrtunić Mladenko – zajedno

    - Dana 21.11.1992 godine, oko 23,00 sata, u naselju Mali Rejzovići, općina Ključ, obučeni u vojne uniforme, naoružani automatskim puškama, pištoljem i nožem, zajedno sa Budimir Željkom pripadnikom vojske RS-a, (nedostupan državnim organima),  razbijanjem staklene pregrade na ulaznom stepeništu, ušli u kuću Š. A., koji je te prilike u kući bio skupa sa svojom suprugom F.rođenom 1946. godine i njenom majkom K.F. rođenom 1917. godine, te psujući im, fizički zlostavljali Š. A. tukući ga rukama i nogama te ubadali i rezali nožem, kojom prilikom je A. zadobio povrede glave u vidu reznih rana, povrede lijeve podlaktice i  lijeve nadkoljenice, tražeći da im daju novac, a kada im je Š. A. dao novac koji je imao kod sebe, isti nisu bili zadovoljni te su tražili još novca, pa kada im je A. rekao da ima nešto novca zakopanog u bašti pored kuće, Bajić Predrag i Budimir Željko izveli su A. iz kuće, dok je Vrtunić Mladenko ostao u kući zajedno sa Š. F. i njenom majkom K. F., nakon čega je A. iskopao i predao 5.500 DM Bajić Predragu, a kada su Bajić Predrag i Budimir Željko došli do ulaznih vrata pod sijalicu da broje novac, A. je uspio da pobjegne, da bi jedan od osumnjičenih, u namjeri da liše života Š. F., iz neposredne blizine, iz vatrenog oružja ispucao jedan metak u predjelu glave, nanijevši joj tom prilikom povrede u vidu mnogobrojnih povreda lica, svoda i baze lubanje sa više ulomaka od kojih je preminula na licu mjesta, da bi zatim, također jedan od osumnjičenih, u namjeri da liše života K. F., upotrebom noža (klanjem) nanijeli povrede na vratu u vidu presijecanja grkljana i jednjaka te velikih krvnih sudova, od kojih povreda je preminula na licu mjesta. 

    g/ Bajić Predrag, Bajić Nenad i Babić Siniša – zajedno

    Dana 23.12.1992 godine, u večernjim satima, u selu Vojići, općina Ključ,  naoružani automatskim puškama, došli do kuće Z. A., gdje su provaljivanjem vrata, ušli u kuću, da bi potom pod prijetnjom oružja istjerali iz kuće K. G. i H. E. od kojih su, psujući im i tukući ih nogama, tražili novac, a kada isti nisu dobili, poveli ih do kuće Z. S., u kojoj su se nalazili Z. Z. sa djecom i Z. A., te lupajući na ulazna vrata tražili da Z. otvori što je ona i učinila a nakon što su ušli u unutrašnjost kuće, psujući prisutnima balijsku majku od istih tražili novac, a kada isti nisu dobili, Bajić Predrag uzeo je iz krila Z. Z. njenu trogodišnju kćerku Z., stavio joj nož pod vrat te zaprijetio da će je zaklati ako ne daju novac i zlato, da bi potom, Z. E. u namjeri da spasi sestru predložila osumnjičenima da ona ode do strica Z. H. pozajmiti novac, nakon čega su osumnjičeni zajedno sa Z. E. otišli do kuće Z.H. u kojoj se te prilike nalazio njen stric Z. H. sa njegovom suprugom Š., D. R. i njegovom suprugom V., Č. Z. i Z. J., a kada su u kuću ušli provaljivanjem vrata, Bajić Predrag udario je nogom Z. H. u predio grudi tražeći novac, a kada mu je H.dao novčanik, Bajić Predrag, nezadovoljan iznosom koji je pronašao u novčaniku, okrenuo se prema D. R. uperivši u istog pušku te tražio novac, a kako R. nije imao novca, Bajić Predrag je u namjeri da ga liše života ispalio jedan metak iz puške u D. R. nanijevši mu tom prilikom povredu slabinskog dijela kičme od koje povrede je isti preminuo na licu mjesta, da bi zatim Bajić Predrag izveo iz kuće Z. H. i njegovu suprugu Š., fizički ih zlostavljajući pred ulazom u kuću, te u namjeri da liše života Z. H., u istog ispalio više metaka iz puške nanijevši mu tom prilikom povrede grudnog koša, od kojih povreda je H. ubrzo preminuo, za koje vrijeme su Bajić Nenad i Babić Siniša naoružani automatskim puškama stojali ispred kuće.

    h/ Bajić Predrag, Dragić Slobodan i Babić Siniša – zajedno

    - Krajem mjeseca decembra 1992. godine, u večernjim satima, u mjestu Humići, općina Ključ, naoružani automatskim puškama i noževima,  došli do kuće P. L. rođenog 1934. godine, te predstavivši se kao njegov komšija Kuburić Dane, jedan od osumnjičenih pozvao L. da otvori vrata a nakon što je L. otvorio vrata, ušli u kuću, te tražili od istog da im da novac, pri tome fizički zlostavljajući L. i njegovu suprugu R., udarajući ih nogama, rukama i puškama, a sa R. trgali odjeću, pa kada nisu dobili novac, osumnjičeni su nastavili udarati L. i R. pri čemu je Bajić Predrag nožem ubadao L. u predjelu glave, te rezao ga po rukama, nanijevši mu tom prilikom povrede u vidu reznih rana u predjelu glave i desne ruke, a od ostalih udaraca nagnječnorazdernu ranu tjemena, usljed čega je L. trpio velike bolove, da bi potom R. naredili da se obuče te pod prijetnjom oružja odvede do kuće P. A., što je ona iz straha i učinila.

    i/ Bajić Predrag, Dragić Slobodan i Babić Siniša, zajedno

    - Krajem mjeseca decembra 1992 godine, u večernjim satima, u mjestu Humići, općina Ključ, naoružani automatskim puškama i noževima, vodeći sa sobom P. R., došli do kuće P. A., a zatim natjerali R. da zove A. da otvori vrata, a nakon što je A. otvorio ulazna vrata, osumnjičeni su ušli u kuću gdje su P. A. udarali rukama i nogama, tražeći od A. i lica koja su te večeri bila u kući da im daju pare i zlato, prijeteći im da će od njih napraviti „burek“ ukoliko u kratkom roku ne prikupe određeni iznos novca, da bi potom Bajić Predrag na silu, odveo malodobnu P. A., rođenu 1978 godine u drugu sobu te upotrebom fizičke snage, trgajući sa iste odjeću, oborio je na krevet te natjerao na polni odnos, nakon čega je u sobu ušao Dragić Slobodan te također natjerao A. na polni odnos u prisustvu Bajić Predraga, a za koje vrijeme je u unutrašnjosti kuće naoružan automatskom puškom stojao Babić Siniša.

    j/ Bajić Predrag i Bajić Nenad – zajedno

    - U drugoj polovini januara 1993 godine, u naselju Rejzovići, općina Ključ, u jednoj napuštenoj bošnjačkoj kuću, u večernjim satima, naoružani automatskim puškama, osumnjičeni ušli u kuću gdje je živjela H. E. sa svojim djetetom H.H., rođenim 1991. godine, da bi potom osumnjičeni Bajić Predrag i Bajić Nenad fizički zlostavljali E., udarajući je šakama i puškama po svim dijelovima tijela, trgajući odjeću sa iste, gdje su obojica, istu natjerali na polni odnos da bi zatim po njenom  tijelu gasili cigarete i urinirali, a što su i ponovili par dana kasnije, kada su na njeno malodobno dijete prosuli vrelu čorbu od koje je dijete zadobilo teške opekotine, da bi nakon izvjesnog vremena, kada je E. promjenila smještaj i smjestila se u kuću, u Ključu, u ul. Maršala Tita, osumnjičeni Bajić Predrag dolazio sa još jednim licem i istu odvodio od kuće, tjerajući je da se skida gola pred nepoznatim muškarcima i natjeravao na spolni odnos.

    Dakle, kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, izvršili ubistva sedam civila, nečovječno postupali prema većem broju civila i izvršili silovanje dvije osobe ženskog spola,

    Čime su kao saizvršioci po svim tačkama optužnice izvršili krivično djelo – Ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 u vezi sa članom 22 preuzetog KZ SFRJ.




    Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Kantonalnog tužilaštva, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.